top of page
Поиск
  • stefancelmar

Concepția ciudată a lui Pavel Filip despre proprietate

„Ceea ce este al meu este al tău, dar cel mai mult este al meu”. Fie în sectorul public sau privat, fostul prim-ministru al Moldovei și anturajul său par întotdeauna să dorească să dea o nouă înțelegere celebrei fraze a lui Shakespeare. Vorbind prozaic, la fel de bine îl putem numi conflict de interese, delapidare a resurselor publice și deturnare de active corporative.



 

Tranzacții suspecte ale Tutun-CTC SA pe perioada exercitării lui Pavel Filip în calitate de director general.



În 2010, Pavel Filip a fost acuzat de administrare defectuoasă și spălare de bani în timpul său în funcția de director general al Tutun-CTC SA, cea mai mare fabrică de tutun din Moldova. Din dovezile disponibile, în 2008-2009, Tutun-CTC SA s-a angajat într-o serie de tranzacții suspecte cu producătorul de cofetărie din Republica Moldova Bucuria SA, pe care Pavel Filip l-a gestionat în perioada 2001 - 2008, și cu un parteneriat de răspundere limitată britanic opac, numit Allendorf Enterprises SRL.


În special, Tutun-CTC SA a omis să raporteze în documentele sale de contabilitate că a expediat în 2009 1,5 milioane de pachete de țigări către Allendorf Enterprises SRL pentru 2,5 milioane lei moldovenești. Această omitere ar putea fi intenționată, deoarece există motive de a crede că Allendorf Enterprises SRL a avut conexiuni cu Pavel Filip.


Allendorf Enterprises LLP (Parteneriat cu Raspundere Limitată)la fel ca majoritatea LLP-urilor britanice, este o entitate opacă a cărei proprietate benefică este mascată și stratificată prin utilizarea membrilor desemnați care sunt înregistrați în jurisdicții opace, precum Seychelles, Belize, Insulele Marshall și Insulele Britanice Virgine. Având în vedere opacitatea lor, LLP-urile britanice sunt adesea menționate ca mijloace de alegere pentru cei care spală bani, evazioniști și fraude. Allendorf Enterprises LLP a fost înființată la 10.07.2007 și închisă la 17.02.2015. La început, cei desemnați au fost nominalizații Rachel Amy Erickson și Marissa Gisele Sabido. Ambele au fost înlocuite la 15.08.2011 de două companii nominate înregistrate în Seychelles, respectiv AFK Business Management Ltd și Lancaster Management Association Ltd.


Rachel Amy Erickson, membrul inițial desemnat al Allendorf Enterprises LLP, a fost directoare și acționară a companiei Windon & Flanders Ltd, din Marea Britanie, companie care a fost acționară de 86% la ASITO International Insurance Company, prima companie de asigurări din Moldova. Potrivit informațiilor, Windon & Flanders Ltd au avut legături cu Vladimir Plahotniuc, fostul lider al PD-ului. Având în vedere relația strânsă dintre Pavel Filip și Vladimir Plahotniuc la acea vreme, nu este imposibil ca Pavel Filip să fi folosit rețeaua lui Plahotniuc pentru propriile interese. Prin urmare, Pavel Filip ar fi putut fi beneficiarul final al Allendorf Enterprises LLP.


De altfel, Pavel Filip după cum se spune are legături cu Serghei Sterbet, directorul Capital Investments SRL, o companie deținută de Polyfidia Services Ltd, cu sediul în Cipru, ai cărei acționari sunt ascunși în spatele Normax Holdings Ltd și Normax Management Ltd - societăți desemnate care fac parte din firma de avocatură Kinanis LLC , un furnizor de servicii corporative din Cipru. Serghei Sterbet este fiul lui Nicolae Sterbet, consilier județean la Hâncești. Până la 04.01.2017, Capital Investments SRL a fost în special proprietarul sediului ASITO din Chișinău situat la str. G. Bonulescu-Bodoni 57/1. La 25.07.2019, Capital Investments SRL a înregistrat o filială cu capital integral numită Capital Investments Imobil SRL, care are sediul social Bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfant 134, Chișinău. Această adresă este asociată cu Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, unde Pavel Filip a fost ministru în perioada 2011 - 2016. Adresa este și adresa Poștei Moldovei. Se presupune că, Serghei Sterbet și nepotul lui Pavel Filip, Victor Filip, au fost implicați în privatizarea mai multor clădiri ale Poștei Moldovei.


Mai mult, trebuie menționat faptul că există precedente în utilizarea LLP-urilor britanice de către familia lui Pavel Filip. Nepotul său, Eugeniu Monul, care a fost în special acționarul companiei de holding al familiei, Burex SRL între 2005 și 2010, a fost legat, aparent, de TFG Machinery LLP - un LLP britanic, acum defunct, opac, care a fost folosit ca agent de transport maritim în tranzacțiile dintre Tecno-Food Group SRL și companii rusești. Eugeniu Monul este unul dintre proprietarii Tecno-Food Group SRL, o companie specializată în dezvoltarea, fabricarea și furnizarea de mașini pentru producția de băuturi, în special pentru industria vinului. Tecno-Food Group SRL are și prezență în Italia prin intermediul companiei Tecno-Food di Pezzani Daniele E C SAS, unde Eugeniu Monul este un partener limitat.


În sfârșit, există un indiciu că familia lui Pavel Filip avea potențiale interese într-o companie de tutun. Vera Monul, sora lui Pavel Filip, a fost director și acționar de 3,40% la Aruna-Prim SRL, o entitate acum defunctă. Restul de 96,60% au fost deținute de Intreprinderea cu Capital Strain Tobacco Group SRL, la rândul său, o filială integrală Lucilla International Ltd, o entitate înregistrată în BVI. Lucilla International Ltd a fost și acționarul de 48,89% al Societății Mixte a Producatorilor Sfeclei de Zahar „Cultivatorul” SRL, o companie de zahăr, care este un alt sector în care Pavel Filip are interes prin intermediul companiei de holding al familiei, Burex SRL.


Potențiala implicare a lui Pavel Filip în privatizarea cantinei și presei guvernamentale



Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare care au avut loc la 24.02.2019, cantina guvernamentală și mai multe clădiri ale Casei de presă din Chișinău au fost privatizate de un grup de investitori, probabil, apropiat de Pavel Filip, primul ministru de atunci.


La 18.02.2019, clădirile Cantinei Guvernului și Casei de Presă au trecut sub controlul a trei companii create la aceeași dată și înregistrate la aceeași adresă, respectiv Construct Deluxe SRL, Construct Elegant SRL și Quantum Imobil SRL. În momentul achiziției, companiile erau deținute respectiv de Marcel Botnariuc, Igor Botnariuc și Sergiu Glinca.


Marcel Botnariuc, Igor Botnariuc și Sergiu Glinca sunt foști angajați ai Aria-Grup SRL, companie administrată de Constantin Hincota și soția sa Nelea Rotaru. Constantin Hincota este actualul proprietar al Quantum Imobil SRL, în timp ce Construct Deluxe SRL și Construct Elegant SRL sunt în prezent deținute de compania AECM Trade Group SRL, cu sediul în România, la rândul său, deținută integral de Serghei Adam.


Se pare că Constantin Hincota este unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Iulian Filip, fiul lui Pavel Filip. Se pare că la data de 24.04.2019, adică la două luni de la privatizări, Nelea Rotaru a aprobat plata a 9,2 milioane lei ca dividente și a semnat în aceeași zi două împrumuturi cu dobândă gratuită de 4,56 milioane lei cu soțul ei Constantin Hincota și Iulian Filip.


Mai mult, trebuie menționat că de la crearea Aria-Grup SRL, compania a obținut contracte profitabile de la agențiile de stat, în special în perioada în care Pavel Filip era prim-ministru. În 2019, Aria-Grup SRL a câștigat un contract de servicii de construcții și reparații în valoare de 11 milioane lei moldovenești de la Agenția de Servicii Publice, care a fost creată sub suportul lui Pavel Filip prin fuziunea diferitelor registre de stat, inclusiv CRIS Registru. La acea vreme, Agenția pentru Servicii Publice era administrată de Serghei Railean, presupusul naș al lui Iulian Filip, care este unul dintre cei mai apropiați de Pavel Filip.


Serghei Railean era contabil șef in cadrul companiei Tutun-CTC SA pe vremea când Pavel Filip era directorul general al companiei. În 2011, când Pavel Filip a părăsit Tutun-CTC SA pentru a deveni ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, el l-a ales pe Serghei Railean, iar acesta din urmă a fost numit director CRIS Registru. Se pare că Serghei Railean nu este singura persoană pentru care Pavel Filip a optat, întrucât fostul contabil al companiei Tutun-CTC SA, Grigore Carpovici, a devenit director financiar al CRIS Registru, fostul avocat al Tutun-CTC SA, Victor Miron, a devenit Șeful juridic al CRIS Registru, în timp ce Iulia Ganea, fost director la Tutun-CTC SA, a devenit șef de HR la CRIS Registru.


De la numirea acestei noi echipe în 2011, Inspecția financiară și Curtea de Conturi din Moldova au declarat în mod repetat că CRIS Registru este gestionat greșit și fraudulos. Prin urmare, se pare că Pavel Filip a luat cu el aceeași echipă care l-a ajutat să comită fraude în Tutun-CTC SA către CRIS Registru, o instituție publică.


Din martie 2020, Serghei Railean este ministrul Economiei și Infrastructurii. Numirea sa face parte din strategia de alianță angajată între PSRM și PD. Din 2011, numeroase rapoarte au arătat că averea lui Serghei Railean a crescut considerabil.


Nu în ultimul rând, trebuie menționat că nu este prima dată când Pavel Filip a abuzat de puterile sale de ministru. De exemplu, exact în același an în care fiul lui Pavel Filip, Iulian Filip, s-a căsătorit cu Nicoleta Vicol în 2016, compania părinților lui Nicoleta Vicol, Monicol SRL, a obținut 5,5 milioane lei moldovenești în subvenții de la stat pentru prelucrarea, uscarea și înghețarea fructelor, strugurilor, legumelor și cartofi.


Privatizări suspecte ale activelor Bucuria SA de către Pavel Filip


Între anii 2001 și 2008, în timpul funcției sale de director general al producătorului de cofetărie moldovean Bucuria SA, Pavel Filip s-a angajat la privatizarea mai multor active aparținând Bucuriei SA fie în propriile interese, fie în interesul principalului acționar al Bucuria SA la acea vreme-firma rusească Igor Tryakin.


La 23.08.2004, Pavel Filip a semnat un contract privind privatizarea unui hectar de teren alăturat școlii nr. 5 din Chișinău, deținut de Bucuria SA. Terenul a fost privatizat pentru 211.000 lei moldovenești, în timp ce valoarea sa reală a fost estimată între 200-400 milioane lei moldovenești. În 2008, el a încredințat avocatului Roman Nastas sarcina de a schimba scopul parcelei pentru a construi spații comerciale și clădiri rezidențiale. Terenul este deținut în prezent de Sharp Cliff Invest SRL, la rândul său, deținut de Bucuria SA (99,85%) și Sharp Cliff Ltd, cu sediul în Cipru (0,15%). Acesta din urmă aparține lui Rimma Tryakina, soția lui Roman Tryakin - directorul Bucuria SA. Fratele lui Roman Tryakin, Igor Tryakin este acționarul principal al Bucuria SA.


Când Burex SRL a părăsit structura acționariatului Bucuria SA, compania Interburex SRL s-a înființat la 12.03.2008 cu un capital de aproximativ 30 milioane lei moldovenești. Interburex SRL a luat o serie de active deținute de Bucuria SA, inclusiv clădirea situată pe Bd. Stefan Cel Mare 133 din Chișinău, precum și terenuri de aproximativ 4,3 hectare, 11 clădiri de producție și depozite situate în orașul Criuleni. Din 2013, o parte din clădirile de producție au fost închiriate gratuit de către CRIS Registru.


312 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page